Kuřata už se líhnou

 

Projekt, zasazený do rámce naší přírodovědné výuky, v sobě snoubí jak vědomosti teoretické, tak dovednosti praktické, přičemž poskytuje žákům příležitost zažít proces zrození života na vlastní oči.

Vše započalo přípravou inkubátoru a dodáním vajíček, o něž se museli žáci pečlivě starat, aby zajistili optimální podmínky pro jejich vývoj. S každým dalším dnem rostlo očekávání, a když nadešla dlouho očekávaná chvíle, kdy se první kuřátka začala klubat na svět, naplnil třídu duch nevýslovného úžasu. Přítomní mohli s bázní sledovat, jak se z křehké skořápky pomalu dere nový život.

Během tohoto projektu jsme se nesoustředili pouze na samotný proces líhnutí, ale i na studium veškerých aspektů péče o mláďata, od krmení až po zajištění vhodného prostředí pro jejich další růst. Žáci si tak na vlastní kůži mohli uvědomit, jak jemná a důležitá je role člověka v péči o živé tvory, přičemž tento poznatek jistě nezůstane zapomenut.

Náš projekt „Líhnutí kuřat“ přinesl do školního života svěží vítr, probudil v žácích zájem o přírodu a její zákonitosti a zanechal v nich trvalý otisk poznání, který je bude provázet i v dalších letech. Tento projekt vskutku ukázal, že zázraky přírody mohou být nejen viděny, ale i prožity.

Jedním z nejkrásnějších momentů bylo, když jsme kuřata představili celé škole. Žáci si mohli kuřátka pohladit a dozvědět se více o jejich životním cyklu.

Za projektový tým Gabriela Tůmová